Milán Főz

Milán Főz

Ehető piros tojás Húsvétra

2019. április 01. - Milan Kardos

a45bc2a9-845c-4e5e-ba21-c64ee1c72896.JPG

Ha már úgyis festünk tojásokat húsvétra, miért ne tehetnénk párat a sonka mellé is?

Az ecetes tojás elsőre talán furán hangozhat, de biztosíthatok mindenkit, hogy nagyon ízletes és dekoratív módja, hogy feldobjuk a húsvéti asztalt plusz végre elkészítheted a piros tojás ehető változatát is.

 

Hozzávalók

 

8 tojás

2 dl almaecet

3 dl víz

1 ek egész bors

2 tk só

2 tk cukor (vagy egyéb édesítő)

2-3 db cékla -én előfőzött céklát használtam, de működik befőttel vagy akár a friss is jó)

1/2 fej lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

1 befőttesüveg, amiben kényelmesen elfér a 8 tojás

 

Elkészítés

Tegyél fel elegendő vizet, hogy ellepjen 8 tojást és forrástól számítva 10-12 percig főzd őket. Keménytojásra lesz szükségünk, szóval, ha kicsit nagyobbakat használsz, lehet több időbe telik.

Közben egy kisebb fazékban öntsd össze az almaecetet, a vizet, a sót és a borsot, valamint a felkarikázott céklát. Ha befőttet használsz, akkor egy kis leve is mehet (fél-1 dl). Ezt forralásig kell hevíteni, utána el is zárhatod.

Ha a tojás közben elkészült dobd őket jeges vízbe, hogy minél gyorsabban lehűljenek, majd pucold meg őket.

Ezután jöhet az összeszerelés: Mehet az üvegbe egy pár karika lilahagyma és két darab a megpucolt fokhagymából és egy pár karika a céklából. Ezután jöhet rá négy tojás, majd ismételjük meg, hogy szép rétegesen kerüljön bele minden. Ha maradt még cékla vagy hagyma, azzal feltölthetjük az üveget. A legvégén pedig felöntjük az ecetes vízzel, hogy mindent ellepjen. Lezárjuk, megrázzuk és berakjuk a hűtőbe legalább 24 órára.

50e9736a-3c5b-4662-9916-723ee3909120.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://milanfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr9114731649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2019.04.01. 22:37:36

Szép, és jó. De tudsz valamit arról mondani, hogy a boltban árult tojásfestékben festett tojás nem ehető? Miért EZ az ehető?

Milan Kardos 2019.04.02. 10:53:42

@élhetetlen: Ugyan nem vagyok nagy tojásfestő és nem annyira ismerem a jelenleg kapható festékeket, de a különbség hagyományosan kifestett tojás és a receptem között, hogy ez a tojás héj nélkül piros. Emellett ennek nagyon jó cékla utóíze is van. Remélem kedvet hoztam hozzá.

Attilajukkaja 2019.04.02. 16:25:04

Régi ötlet, de örülök, kedves Milán, hogy újra felelevenítetted!
süti beállítások módosítása