Ha már úgyis festünk tojásokat húsvétra, miért ne tehetnénk párat a sonka mellé is?
Az ecetes tojás elsőre talán furán hangozhat, de biztosíthatok mindenkit, hogy nagyon ízletes és dekoratív módja, hogy feldobjuk a húsvéti asztalt plusz végre elkészítheted a piros tojás ehető változatát is.
Hozzávalók
8 tojás
2 dl almaecet
3 dl víz
1 ek egész bors
2 tk só
2 tk cukor (vagy egyéb édesítő)
2-3 db cékla -én előfőzött céklát használtam, de működik befőttel vagy akár a friss is jó)
1/2 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
1 befőttesüveg, amiben kényelmesen elfér a 8 tojás
Elkészítés
Tegyél fel elegendő vizet, hogy ellepjen 8 tojást és forrástól számítva 10-12 percig főzd őket. Keménytojásra lesz szükségünk, szóval, ha kicsit nagyobbakat használsz, lehet több időbe telik.
Közben egy kisebb fazékban öntsd össze az almaecetet, a vizet, a sót és a borsot, valamint a felkarikázott céklát. Ha befőttet használsz, akkor egy kis leve is mehet (fél-1 dl). Ezt forralásig kell hevíteni, utána el is zárhatod.
Ha a tojás közben elkészült dobd őket jeges vízbe, hogy minél gyorsabban lehűljenek, majd pucold meg őket.
Ezután jöhet az összeszerelés: Mehet az üvegbe egy pár karika lilahagyma és két darab a megpucolt fokhagymából és egy pár karika a céklából. Ezután jöhet rá négy tojás, majd ismételjük meg, hogy szép rétegesen kerüljön bele minden. Ha maradt még cékla vagy hagyma, azzal feltölthetjük az üveget. A legvégén pedig felöntjük az ecetes vízzel, hogy mindent ellepjen. Lezárjuk, megrázzuk és berakjuk a hűtőbe legalább 24 órára.